UniCode™
Loading ...
Opsæt et virtuelt test miljø med VirtualBox
Thomas Jan Solgaard
Thomas Jan Solgaard

20 Jan 2023 · 8 min læsning

Opsæt et virtuelt test miljø med VirtualBox

I denne vejledning vil jeg trin for trin gennemgå opsætningen af VirtualBox. Vi vil tage VirtualBox og Debian GNU/Linux i brug for at opfylde kravene til et testmiljø. Vi vil undersøge fordele og ulemper ved denne opsætning, samt hvorfor det er en god idé at bruge VirtualBox og Debian.

Introduktion

At skabe et stabilt testmiljø er en vigtig del af enhver teknisk udviklingsproces. Det giver et isoleret rum, hvor man kan udføre forsøg, fejlrettelser og andre ændringer, før de implementeres i et produktionsmiljø. Ved at sikre, at ændringer testes og verificeres i et sikkert testmiljø, kan organisationer minimere risikoen for skader på produktionsmiljøet.

For at tilvejebringe et pålideligt testmiljø til webudvikling er det vigtigt at oprette en adskilt server til at være vært for testmiljøet. Denne server skal være fuldstændig adskilt fra produktionsmiljøet for at undgå konflikter. Ved at have en separat server til testmiljøet kan udviklere sikre, at alle ændringer eller opdateringer til webstedet kan testes grundigt, før de frigives i produktionsmiljøet. Dette hjælper med at sikre, at webstedet fungerer som forventet og at eventuelle potentielle problemer kan identificeres og rettes, før det går live.

Det er vigtigt at opretholde konsistens mellem serverkonfigurationerne i test- og produktionsmiljøerne for at sikre troværdige resultater fra testning. Dette skyldes, at eventuelle ændringer lavet i testmiljøet skal repræsentere, hvordan de vil fungere, når de implementeres i produktionsmiljøet. Derudover bør data, der anvendes i testmiljøet, være så tæt på det, som er til stede i produktionsmiljøet, så resultaterne af testene er så korrekte som muligt.

Det er afgørende at bevare konsistensen mellem serverkonfigurationerne i test- og produktionsmiljøerne, så der kan garanteres de mest pålidelige resultater fra testning. Enhver ændring foretaget i testmiljøet skal afspejle, hvordan de vil fungere, når de implementeres i produktionsmiljøet. Ydermere bør data, der anvendes i testmiljøet, være så tæt på det, som er til stede i produktionsmiljøet, så resultaterne af testene er så indikative som muligt for den virkelige ydeevne.

Det er afgørende at have en backup-plan på plads for at sikre succesen for enhver testproces. Denne plan muliggør hurtig og effektiv gendannelse af miljøet i tilfælde af eventuelle udfordringer under testningen, som reducerer afbrydelser af processen. Desuden giver det også et sikkert og nøjagtigt billede af produktionsmiljøet, som minimerer risikoen for skade på systemet eller uventede omkostninger. Med en backup-plan på plads, er det muligt at forøge hastigheden af testprocessen og nøjagtigt genskabe eventuelle fejl, der opstår, hvilket gør det muligt for teamet hurtigt og effektivt at rette eventuelle problemer, der potentielt opleves.

Her vil jeg tage VirtualBox og Debian GNU/Linux i brug for at opfylde kravene til et testmiljø. Men hvis man ønsker det, så kan man også vælge en anden virtualiseringsløsning eller et andet styresystem, så man kan tilpasse det til sine egne behov.

Hvorfor bruge VirtualBox

VirtualBox er en professionel virtualiseringssoftware, der giver mulighed for at køre flere operativsystemer på én fysisk maskine. Dette giver brugerne mulighed for at teste software og udføre andre opgaver sikkert uden at påvirke værtscomputeren.

Desuden giver VirtualBox mulighed for at oprette øjebliksbilleder af den virtuelle maskine, hvilket gør det muligt at rulle tilbage til en tidligere tilstand, hvis det er nødvendigt. Dermed er det let at teste forskellige konfigurationer eller scenarier.

Hvorfor installere Debian

Debian er kendt for sin stabilitet og stærke pakkehåndteringssystem, og har et stærkt engagement i fri og åben kildekode-software. Det inkluderer kun gratis software i sine arkiver, hvilket gør det til et glimrende valg for brugere, der søger efter et stabilt og pålideligt system til deres behov til den lavest mulige pris.

For at få mest muligt ud af denne gennemgang, foreslår jeg, at vi tager det skridt for skridt. Dette vil sikre, at du har en omfattende forståelse af materialet på hvert trin.

For at få den bedst mulige udbytte af denne guide er det essentielt, at man opfylder disse krav:

Når du er klar, start VirtualBox og gå videre til næste trin. Husk, det er vigtigt altid at downloade ovenstående fra udbyderens egen hjemmeside for at undgå komprimeret software.

Velkommen til VirtualBox

Når du starter VirtualBox, vil du blive præsenteret for en menu, der giver dig mulighed for at oprette en ny virtuel maskine. For at gøre dette skal du klikke på knappen 'New', som er mærket med en blå stjerne. Når du har gjort dette, vil et nyt vindue dukke op.

Navngiv maskinen

Når der oprettes en ny virtuel maskine i VirtualBox, skal brugeren angive basale informationer som maskinens navn, opbevaringsmappen og ISO-billedet af det valgte operativsystem. Maskinnavnet bør være så unikt og beskrivende som muligt, da det vil tjene som identifikation, når man skal vælge den ønskede maskine fra listen over tilgængelige virtuelle maskiner. Opbevaringsmappen vil være den lokalitet, hvor den virtuelle maskine er gemt på dit system. ISO Image skal pege på .iso-filen, som indeholder det operativsystem, der skal installeres. VirtualBox vil ofte autofylde de krævede specifikationer fra .iso-filen, hvilket er angivet ved de gråtonede sektioner.

For dem, der ønsker en automatiseret tilgang til systeminstallation, tilbyder Debian muligheden for en "Unattended Installation". Dette gør det muligt for brugerne at definere specifikke indstillinger, før installationsprocessen begynder, som maskinen derefter vil bruge til at installere sig selv. Hvis du foretrækker at tage en aktiv rolle i installationsprocessen, kan du vælge at fravælge boksen "Skip Unattended Installation", inden du fortsætter.

Med den installationsfil, jeg anvender, kræves der adgang til internettet for at fuldføre opsætningen. Når den virtuelle maskine startes, vil der derfor automatisk blive konfigureret en netværksadapter, der giver den virtuelle maskine adgang til internettet. Hvis du foretrækker ikke at benytte denne funktion, kan du downloade en offline-installer eller konfigurere netværksadapterens indstillinger som ønsket.

Automatisk Installation af OS

Hvis du ikke tidligere har valgt at springe automatisk installation over, vil du nu se en menu, hvor du skal vælge den bruger, der skal have root-privilegier på systemet, indtaste et værtsnavn og domænenavn, der skal bruges af din computer, og afgøre, om installationen skal åbnes i et separat vindue.

Det er vigtigt at oprette et sikkert brugernavn og adgangskode, hvis din maskine skal have adgang til internettet. Desuden skal du justere de yderligere indstillinger efter eget valg, da værtsnavnet og domænenavnet vil være den måde, hvorpå du kan forbinde til maskinen inden for dit netværk.

Hardware

Specifikationerne, som du har brug for til din maskinopsætning, afhænger af dine planlagte opgaver. Det er derfor vigtigt, at du omhyggeligt overvejer dine mål, før du beslutter dig for maskinens specifikationer, selv hvis det kun er til testformål. Dette vil hjælpe med at sikre, at serveren er i stand til at opfylde kravene til dit projekt og give optimal ydeevne.

For at sikre, at dit system fungerer, er det nødvendigt, at du opfylder minimumskravene, som for den anvendte version af Debian kan findes på deres hjemmeside https://www.debian.org/releases/stable/amd64/ch03s04.en.html

VirtualBox vil normalt indstille en anbefalet konfiguration for dit operativsystem, så det trygt kan efterlades som det gives.

Det er vigtigt at forstå, at mens den virtuelle maskine kører, vil den aflåse de ressourcer den er blevet tildelt, så det anbefales at vælge de laveste indstillinger for dine behov i stedet for at øge systemressourcerne for at forbedre ydeevnen.

Virtuel Harddisk

Når du konfigurerer et virtuelt harddiskdrev, skal du overveje, hvor meget plads operativsystemet har brug for, da det vil afgøre det tilgængelige plads, der er til rådighed. Afhængigt af dine behov, kan du vælge at markere eller ikke markere boksen "Pre-allocate Full Size". Hvis boksen er markeret, vil diskpladsen blive reserveret fra drevet permanent, mens umarkering af boksen betyder, at pladsen kun bliver allokeret, når det er nødvendigt. Hvis din PC ofte løber tør for plads, er det ofte den mest fordelagtige løsning at markere boksen, men det er foretrukket at lade den være umarkeret for at undgå spild af ressourcer.

Opsummering

Før du går i gang med at opsætte den virtuelle maskine, vil du blive præsenteret for et overblik over de indstillinger, der anvendes til maskinen. Jeg anbefaler stærkt, at du bruger tid på at gennemgå og vurdere alle indstillingerne, så du bliver sikker på, at de er korrekt konfigureret og tilfredsstiller dine behov.

Når du har bekræftet, at indstillingerne er korrekte, skal du klikke på knappen "Finish" for at afslutte opsætningen af den virtuelle maskine.

Start maskinen

Tillykke! Du har nu sat en virtuel maskine op og den er klar til brug.

Hvis du valgte en automatisk installation, vil den virtuelle maskine starte automatisk og begynde installationsprocessen. Du kan lade den køre uden yderligere indblanding, indtil installationen er færdig. Hvis du ikke har valgt ubevogtet installationsindstilling, kan du starte maskinen manuelt ved at trykke på den grønne startpil eller ved at højreklikke på maskinen og klikke på start. Når systemet er installeret, kan du logge ind med den root-brugerkonto, der blev oprettet under ubevogtet installationsopsætning eller under manuel installation.

Velkommen til din nye virtuelle maskine

Experimentering er en nødvendig del af arbejdet med computere. Uanset om man ønsker at opsætte et webservermiljø til test af en hjemmeside, før den gøres tilgængelig online, eller oprette et netværk af koblede systemer og databaser for at finde en funktionel opsætning, er potentialet uendeligt.

At bruge tid på at eksperimentere med en virtuel maskine er den bedste måde at lære og udvikle sine færdigheder på.

Jeg håber, at denne proces har været vellykket og lærerig for dig. Nyd din nye virtuelle maskine!

Thomas Jan Solgaard
Thomas Jan Solgaard LinkedInthomas-solgaard

Passioneret dataentusiast og tal-nørd | CDO - Medstifter af UniCode™

Thomas Jan Solgaard
Thomas Jan Solgaard
LinkedInthomas-solgaard

Passioneret dataentusiast og tal-nørd | CDO - Medstifter af UniCode™

Tilbage til Blog
Andre spændende artikler
Vis alle artikler
Thomas Jan Solgaard
Partner og Dataansvarlig

Lad os sammen gøre din forretning visuelt imponerende, løfte funktionaliteten og på samme tid give dig en god oplevelse.

Indtast dit telefonnummer så ringer vi dig op og tager en snak om hvordan vi kan hjælpe med at løfte din forretning digitalt.

Tilbage
Dansk
English